Voeding tegen zonnebrand

Zonlicht hebben we nodig voor onze vitamine D productie, maar te veel en te lang in de zon zitten kan leiden tot zonnebrand. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat er voeding bestaat die je lichaam van binnenuit beschermt tegen verbranding. Hieronder volgt een lijst met voedingsmiddelen die gebruikt kunnen worden als natuurlijke beschermingsfactor tegen de zon.

1. Tomatenpuree

tomaat

Tomatenpuree in combinatie met olijfolie biedt bescherming tegen acute en mogelijk ook lange termijnschade door UV straling. Dit blijkt uit een studie die is verschenen in het British Journal of Dermatology. Het ingrediënt in tomatenpuree dat verantwoordelijk is voor het voorkomen van zonnebrand is lycopeen, een krachtig antioxidant. Andere voedselbronnen die deze stof bevatten zijn watermeloen, roze grapefruit, guave en papaja.

2. Gele, oranje en rode groenten en fruit

Gele, oranje en rode groenten en fruit zoals paprika, pompoen, tomaten, wortelen, zoete aardappel, mango, abrikozen, cantaloupe, papaya en watermeloen zijn rijk aan betacaroteen, een ander krachtig antioxidant. Het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Een studie van het Münster University Hospital heeft uitgewezen dat betacaroteen de huid beschermt tot maximaal SPF4.

3. Granaatappel

Het polyfenol ellagic acid in granaatappelpitjes heeft een licht remmend effect op pigmentatie in de huid veroorzaakt door UV straling. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

4. Groene theekopje 1

Ook groene thee bevat polyfenolen. Onderzoeken van de University of Witten-Herdecke en de University of Manchester hebben uitgewezen dat de consumptie van groene thee een positief effect heeft op de bescherming van het lichaam tegen UV straling.

5. Garnalen, kreeft, krab en wilde zalm

Garnalen, krab, kreeft en wilde zalm bevatten de rode-roze kleurstof astaxanthine. Een laboratoriumonderzoek van het University College in Cork heeft uitgewezen dat het zelfs betere bescherming biedt tegen foto-oxidatie van lipiden dan betacaroteen.

6. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zijn ook een wondermiddel tegen de zon. Een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition suggereert dat het eten van groene bladgroenten het risico op squameuze cel huidkanker (SCC) vermindert.

7. Vette vis

Omega 3 vetzuren in vette vis, zoals zalm, haring, makreel en sardines hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Ze beperken de schade die zonlicht kan aanrichten in de huidcellen en zijn volgens onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Houston in staat bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen.

IMG 35238. Rauwe chocolade

De flavanolen in rauwe chocolade helpen de huid om beschadigingen tegen te gaan en zorgen voor een betere hydratatie. Dagelijkse consumptie van 20 gram chocolade die rijk is aan flavanolen verhoogt het vermogen van de huid om zich te beschermen tegen zonneschade. Dit is naar voren gekomen in een studie van de London University of the Arts.

Bronnen

 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20854436
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18086246
 • http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1401.abstract
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17049833
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21525260
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351338
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702322
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19735513
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16872755
 • http://www.jdsjournal.com/article/S0923-1811%2897%2900058-3/abstract
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17190110
 • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/1667285/2013/07/11/Deze-voeding-beschermt-de-huid-tegen-uv-straling.dhtml
 • http://jessevandervelde.com/bescherm-jezelf-lekker-tegen-uv-straling-met-tomaten-granaatappels-en-chocolade

 

jolanda 24 7 2016 v2

 

Pure Green Remedies

 Welkom bij Pure Green Remedies. Hier vind je informatie over gezondheid, schoonheid en remedies.

 

 

  instagram klein official pinterest logo tile 300x300

Contact

Heb je na het bekijken van deze website nog vragen? Neem dan contact op via het contactformulier of stuur een e-mail naar het onderstaande adres.

info@puregreenremedies.nl