Natuurlijke remedies voor pigmentvlekken 

Pigmentvlekken zijn een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Deze vlekken staan ook bekend als ouderdomsvlekken, melasma, zwangerschapsmasker, levervlekken en zonnevlekken. Pigment, of melanine, is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Onder invloed van UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van melanine toe, waardoor de huid bruin kleurt. Bij een verstoring van dit proces kunnen pigmentvlekken ontstaan.

De belangrijkste oorzaak van pigmentvlekken is de zon. Daarom komen ze vooral voor op delen van het lichaam die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht en de handen. Het ontstaan of verergeren van de pigmentvlekken kan ook samenhangen met erfelijkheid, hormoonveranderingen (zwangerschap, anticonceptiepil, overgang), kleine verwondingen van de huid (acne, schaafplekken, insectenbeten), ouderdom, stress, diabetes en het gebruik van geneesmiddelen.

Wat kan je eraan doen?

Pigmentvlekken kan je verwijderen door laserbehandelingen, blekende crèmes, chemische peelings en microdermabrasie. Deze behandelingen brengen echter risico’s met zich mee. Ze kunnen de huid dunner maken en zelfs beschadigen.

Er zijn verschillende natuurlijke middelen voorhanden om pigmentvlekken te vervagen. Hieronder volgt een beschrijving van vier effectieve natuurlijke remedies.

1. Rozenbottelolie

pigmentvlekken klein

Dr. B. Pareja en Dr. Horst Kehl hebben ontdekt dat rozenbottelolie er voor zorgt dat zonnevlekken bijna geheel verdwijnen. Ze selecteerden voor hun onderzoek 20 vrouwen tussen de 25 en 35 jaar die de zomer doorbrengen in resorts bij de zee of iedere dag naar het strand gaan. De geselecteerde proefpersonen hadden zonneschade opgelopen in de vorm van oppervlakkige rimpels en zonnevlekken. Nadat de vrouwen 3 weken rozenbottelolie op het gezicht hadden aangebracht begonnen de rimpels te verdwijnen en de zonnevlekken te vervagen. Na 4 maanden waren ze bijna geheel verdwenen.

2. Vitamine C en E

Vitamine C en E zijn krachtige antioxidanten die een belangrijke rol spelen bij de reparatie, groei en het helen van de huid. In diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat uitwendig gebruik van deze vitamines helpt bij het vervagen van pigmentvlekken. In een studie van het Hospital of China Medical University werden twintig Chinese vrouwen aan één kant van het gezicht behandeld met een serum die 23,8% L-ascorbic acid (vitamine c) bevat. Zestien van de twintig vrouwen vertoonden na twee weken 2-3 graden verbetering van pigmentatie, ruwheid en fijne rimpels. In een ander onderzoek van de University of San Luis Potosi in Mexico is vastgesteld dat een crème met 5% ascorbic acid zorgde voor 62,5% verbetering van melasma bij alle zestien proefpersonen. Volgens bevindingen in een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Acta Vitaminol Enzymol zorgt een combinatie van vitamine C en E voor betere resultaten bij melasma dan vitamine C alleen.

3. Castorolie

Castorolie, ook wel wonderolie genoemd, is ontstekingsremmend en wordt al eeuwen gebruikt voor therapeutische doeleinden. Het zorgt voor een snel herstel van de huid, doordat het in staat is om diep in de huidlagen door te dringen. Breng de castorolie ‘s ochtends en ‘s avonds aan op de pigmentvlekken en laat het één uur intrekken. Verwijder de olie vervolgens met lauw water.

4. Koriander

Koriander is een kruid dat helpt om wonden sneller te laten genezen en het lichaam te ontgiften tegen zware metalen. In India wordt korianderthee aanbevolen voor het vervagen van pigmentvlekken. Deze thee helpt om de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en de hormoonspiegel in balans te brengen. Week twee theelepels korianderzaad in een glas gedurende acht uur. Breng het water met de zaadjes vervolgens aan de kook en laat de helft verdampen. Gooi de zaadjes weg en drink het overgebleven vocht op.

Het wordt aanbevolen koriander te combineren met chlorella. Koriander maakt de gifstoffen los in het lichaam. Chlorella bindt de gifstoffen en voert ze vervolgens af via de ontlasting. Gebruik deze remedie niet langer dan zes weken en niet tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Water en een evenwichtige voeding.

Naast de reeds vermelde natuurlijke remedies is het belangrijk om veel water te drinken en een evenwichtig voedingspatroon te volgen. Onderzoeken die gepubliceerd zijn in het Archives of Dermatology en het British Medical Journal suggereren dat een tekort aan foliumzuur een oorzaak kan zijn van hyperpigmentatie. Vrouwen die zwanger zijn of de anticonceptiepil slikken hebben vaak een tekort aan foliumzuur. Voedingsmiddelen die veel foliumzuur bevatten zijn groene bladgroenten, volkoren producten, peulvruchten, citrusvruchten en noten.

De pigmentvlekken vervagen helaas niet binnen een week. Er is veel geduld en volharding nodig, maar de bovenvermelde remedies geven uiteindelijk resultaat.

Bronnen

 • http://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15304189
 • http://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7027767
 • http://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22206077
 • http://lotuslove19.hubpages.com/hub/TIPS-TO-REMOVE-PIGMENTATION-FROM-YOUR-FACE
 • http://www.livestrong.com/article/186774-ayurvedic-remedies-for-hyperpigmentation
 • http://www.herbwisdom.com/herb-coriander.html
 • http://www.sharecare.com/health/herbal-supplements/take-coriander-pregnant-breastfeeding
 • http://www.wholehealthmd.com/ME2/dirmod.asp?sid=&nm=Reference+Library&type=AWHN_Supplements&mod=&mid=&id=D9238582508B46AC904444CA24C434A5&tier=2
 • http://www.jonbarron.org/article/clinically-proven-oral-chelation
 • http://www.ehow.com/how_5090924_use-seeds-heavy-metal-cleaning.html
 • http://www.skinfitnessfacts.com/2008/fight-melasma-from-the-inside-out
 • http://www.nononsensecosmethic.org/wp-content/uploads/2013/09/estudio_rosamosqueta.pdf
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1267476
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5795778
 • http://www.cabdirect.org/abstracts/19681407733.html
 • http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=356985
 • Klimis-Zacas D., Wolinsky I., (2003) Nutritional Concerns of Women, Second Edition, CRC Press; Boca Raton, FL,USA

 

jolanda 24 7 2016 v2

 

Pure Green Remedies

 Welkom bij Pure Green Remedies. Hier vind je informatie over gezondheid, schoonheid en remedies.

 

 

  instagram klein official pinterest logo tile 300x300

Contact

Heb je na het bekijken van deze website nog vragen? Neem dan contact op via het contactformulier of stuur een e-mail naar het onderstaande adres.

info@puregreenremedies.nl