De voor- en nadelen van water met citroen

Een glas water met citroensap is voor veel mensen de perfecte manier om de dag mee te beginnen. Maar is het echt zo gezond als men denkt?

Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van water met citroen volgens wetenschappelijk onderzoek.

citroen klein 24 7 2016

VOORDELEN

1. Bron van vitamine C

Citroenen zijn een bron van vitamine C. Onderzoeken hebben uitgewezen dat vitamine C onder andere het immuunsysteem versterkt, beschermt tegen huidveroudering, infecties en hart-en vaatziekten. Hou er wel rekening mee dat het vitamine C gehalte in je citroensap kan variëren. Dit is onder andere afhankelijk van het verschil in methodiek, klimaat, bemesting, ras, rijpheid en opslag. In een studie is naar voren gekomen dat er in 100 ml verse citroensap 54,74 mg vitamine C zit. In een andere studie is aangetoond dat 100 ml citroensap slechts 12,68 mg vitamine C bevat. De bevindingen van deze onderzoeken zijn terug te vinden in Molecules en Biological Forum-An International Journal.

2. Beperking van gewichtstoename en verbetering van insulineresistentie

Onderzoekers van de Humboldt-University in Berlijn hebben ontdekt dat het drinken van 500 ml water er voor zorgt dat de stofwisseling van gezonde mensen met een normaal gewicht toeneemt met 30%. De toename start binnen tien minuten en bereikt een maximum na 30 tot 40 minuten.

Volgens een studie die is gepubliceerd in het Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition zorgen de polyfenolen van de citroenschil ervoor dat de gewichtstoename bij muizen wordt onderdrukt en de insulineresistentie wordt verbeterd. Er is verder onderzoek nodig om te kijken of er bij mensen dezelfde resultaten te zien zijn.

3 Behandeling van nierstenen

Nierstenen worden meestal behandeld met kaliumcitraat. Helaas veroorzaakt dit medicijn bij sommige patiënten bijwerkingen. In 2008 werd in het Bakirkoy Research and Training Hospital onderzocht of citroensap gebruikt kan worden als alternatieve behandeling. De onderzoekers concludeerden dat citroensap het citraat gehalte in de urine verhoogt en mogelijk een effectieve behandeling is voor mensen die last hebben van calcium nierstenen.

4 Toename van de biologische activiteit van alle organen en lichaamssystemen

In een studie van het Medical Institute Reaviz is naar voren gekomen dat 50 ml verse citroensap een uur na inname zorgt voor toename van de biologische activiteit van alle organen en lichaamssystemen met in totaal 56,5%. Vooral het cardiovasculaire systeem, de maag, pancreas, milt, dikke darm, longen, lever, galblaas en in mindere mate het urinestelsel worden geactiveerd. De onderzoekers raden het gebruik van verse citroensap aan, indien er sprake is van zwak functioneren van de hiervoor vermelde organen en lichaamssystemen.

5 Bescherming van de lever en nieren

In een studie van de Panjab University in India is naar voren gekomen dat hesperidine (een citrus bioflavonoid in citroenen) een beschermende werking biedt tegen lever- en nierbeschadiging bij ratten. Helaas is er nog geen onderzoek gedaan bij mensen.

NADELEN

Tanderosie

Een nadeel van citroenwater is dat het kan leiden tot tanderosie. In een studie van de University of Vale do Itajai in Brazilië is ontdekt dat citroensap verkleuring van het glazuur en verlies van tandweefsel veroorzaakt. Indien je warm water met citroen drinkt wordt het eroderende effect versterkt. Onderzoekers van de Medical University of Hanover hebben namelijk vastgesteld dat een hogere temperatuur van zure vloeistof voor meer erosie zorgt. Je kunt de negatieve effecten van citroenwater verminderen door een rietje te gebruiken en je mond na te spoelen met water. Tevens is het beter om naderhand niet direct je tanden te poetsen. Je glazuur is dan nog zwak en de borstel kan het verzwakte glazuur beschadigen.

CONCLUSIE

Ondanks dat citroenwater verschillende gezondheidsvoordelen biedt moet je op passen dat je je tanden niet beschadigt. Het is mijns inziens verstandig om met een papieren rietje te drinken en het zuur te neutraliseren door na te spoelen met water.

BRONNEN

 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921406
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15605943
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16162626
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16376521
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16981422
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16718365
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12871555
 • http://www.mdpi.com/1420-3049/16/2/1349
 • http://www.pearlresearchjournals.org/journals/jasft/archive/2016/Jan/pdf/Shrestha%20et%20al.pdf
 • http://researchtrend.net/pdf/60%20DR%20ZUBIA%20MASOOD.pdf
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18946667
 • http://www.biotech-asia.org/vol12no3/biological-activity-of-fresh-squeezed-lemon-juice/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15683547
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8877092
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14641671
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205

jolanda 24 7 2016 v2

 

Pure Green Remedies

 Welkom bij Pure Green Remedies. Hier vind je informatie over gezondheid, schoonheid en remedies.

 

 

  instagram klein official pinterest logo tile 300x300

Contact

Heb je na het bekijken van deze website nog vragen? Neem dan contact op via het contactformulier of stuur een e-mail naar het onderstaande adres.

info@puregreenremedies.nl