De heilzame werking van mango-, shea- en cacaoboter
In shea-, mango- en cacaoboter zitten natuurlijke en plantaardige vetten die al honderden jaren worden gebruikt voor cosmetische doeleinden. Hoewel ze verschillend zijn in samenstelling, bevatten ze alle drie vitaminen en antioxidanten. Hieronder wordt dieper ingegaan op de heilzame werking van deze boters.
Sheaboter
Sheaboter, ook wel bekend als kariteboter, is gemaakt van de noot van de Afrikaanse Sheaboom. Deze boom wordt ook wel de Boom des Leven genoemd, want bijna alle delen hiervan hebben nuttige eigenschappen. Sheaboter is lichtgeel van kleur en heeft een karakteristieke nootachtige geur. Het staat bekend om de verzachtende werking en is rijk aan vitamine A en E. Tevens bevat sheaboter het bestanddeel caffeic acid. Onderzoekers van de Annamalai University in India hebben ontdekt dat caffeic acid een lichte bescherming biedt tegen UV straling. In een studie van de Nihon University in Japan is naar voren gekomen dat sheaboter ook tumor- en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Mensen die overgevoelig zijn voor latex en noten kunnen een allergische reactie vertonen bij het gebruik van sheaboter.
Cacaoboter
Cacaoboter is gemaakt van de zaden van de vrucht van de cacaoboom. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in chocolade recepten en is tevens een waardevol ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Cacaoboter is lichtgeel van kleur en heeft de geur van chocolade met een lichte vanillearoma. Het staat bekend om de vochtregulerende eigenschappen en bevat een hoog gehalte aan vitamine E. Het bestanddeel cacao polyphenol zorgt er voor dat cacaoboter een gunstig effect heeft op huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en dermatitis. Van oudsher wordt de boter tevens aanbevolen voor de preventie van zwangerschapsstrepen. Een onderzoek van de American University of Beirut Medical Center heeft in 2008 helaas uitgewezen dat cacaoboter tijdens de zwangerschap niet beter werkt dan een placebo crème.
Mangoboter
Mangoboter is gemaakt van de zaden van mangovruchten en is rijk aan vitamine A, C, E en allantoin. Het heeft een zachtere textuur dan cacao- en sheaboter en wordt beter opgenomen door de huid. Mangoboter bevat het bestanddeel mangiferin, dat volgens onderzoekers van de Medical University of Wroclaw bescherming biedt tegen UV straling.
Kwaliteit van de boter
Het is belangrijk om een kwalitatief goede boter aan te schaffen. Op het etiket van de verpakking dient het woord ongeraffineerd, rauw of koudgeperst te staan. Dit betekent dat de vitaminen en antioxidanten intact zijn gebleven en niet door oververhitting verloren zijn gegaan.
Bronnen
- http://www.livestrong.com/article/191769-benefits-of-shea-mango-cocoa-butter
- http://www.ehow.com/about_5534587_benefits-shea-mango-cocoa-butter.html
- http://www.sheainstitute.com/asbi-library/21reasons/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18715434
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19386510
- http://en.wikipedia.org/wiki/Shea_butter
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23190031
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20484832