Sapjes en smoothies zijn ze echt gezond?

Steeds meer mensen beginnen de dag met een sapje of een smoothie, maar is het wel zo gezond als men beweert?

Hieronder wordt er dieper in gegaan op de verschillen tussen een sapje en een smoothie. Vervolgens worden de voor- en nadelen op een rij gezet.

Verschil tussen een sapje en een smoothie

smoothie 1mb

Een juice, ofwel een sapje, maak je in een sapcentrifuge of een slowjuicer. De vezels worden hierin gescheiden van het sap, waardoor je puur sap overhoudt. Een sapcentrifuge perst met gemiddeld 10.000 omwentelingen per minuut het sap uit groenten en fruit. Een slowjuicer daarentegen vermaalt tot 90 omwentelingen per minuut, waardoor er geen overbodige warmte vrijkomt. De vitaminen en mineralen blijven hierdoor beter bewaard in een slowjuicer.

Een smoothie maak je met een staafmixer of een blender. Je mixt de groente of fruit met een vloeistof (water, yoghurt, melk, sap) tot pulp. Het vermalen in de blender geeft als resultaat dat de vezels in de smoothie bewaard blijven.

Voordelen

 • Het grote voordeel van een smoothie of sapje is dat je in één keer een geconcentreerde hoeveelheid enzymen, vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt.
 • In een studie, het zogenaamde Kame Project, is naar voren gekomen dat mensen die minimaal drie keer per week fruit en groentesappen drinken, minder kans hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen dan mensen die maximaal één keer per week sap drinken. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in The American Journal of Medicine.

Nadelen

 • Een groot nadeel van sapjes is dat de vezels verwijderd zijn. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking, geven een verzadigd gevoel en bevatten weinig calorien. Zoals reeds aangegeven bevatten smoothies wel vezels, alleen in fijngemalen vorm. In een studie gepubliceerd in The Journal of Agriculture Food Chemistry is naar voren gekomen dat fijn gemalen vezels een ander effect kunnen hebben op het menselijk lichaam. De onderzoekers concludeerden dat kleiner gemaakte wortelen effectiever zijn in het verlagen van cholesterol.
 • Fruitsapjes en fruitsmoothies bevatten naast vitaminen en mineralen een grote hoeveelheid suiker. Dit is niet goed voor je tanden en zorgt tevens voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierbij dient wel vermeld te worden dat fruitsmoothies de bloedsuikerspiegel minder snel uit balans brengen dan fruitsapjes. Dit komt door de aanwezige vezels. Indien er vetten of eiwitten zijn toegevoegd aan je sapje of smoothie, wordt de opname van suikers in het bloed ook geremd.
 • Veel mensen kauwen niet op hun sapje of smoothie, waardoor ze een belangrijke stap overslaan. Door het kauwen komen er enzymen vrij die er voor zorgen dat de voedingsstoffen beter verteerd en opgenomen worden. Tevens krijgen de hersenen op tijd een signaal dat je verzadigd bent.
 • Verse sapjes en smoothies bevatten heel snel bacteriën. Probeer ze daarom zo spoedig mogelijk op te drinken.
 • In veel groene sapjes en smoothies zit rauwe spinazie, boerenkool of broccoli verwerkt. Rauwe koolsoorten en spinazie bevatten goitrogenen, die bij grote inname de schildklier kunnen vertragen. Het koken van deze groenten zorgt er voor dat het gehalte aan goitrogenen aanzienlijk vermindert.

Conclusie

Of het drinken van sapjes en smoothies gezond is staat nog steeds ter discussie. Als je geen tijd hebt om een stuk fruit of groente te eten, is het mijns inziens beter om een sapje of smoothie te drinken.

Bronnen

 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16945610
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18973339
 • http://jn.nutrition.org/content/113/8/1464.long
 • http://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/know-your-nutrients/does-blending-destroy-fiber?page=all
 • http://www.foodrepublic.com/2011/05/04/the-pros-and-cons-of-juicing
 • http://rinekedijkinga.nl/recepten/smoothie-stabiele-bloedsuikerspiegel.html

 

jolanda 24 7 2016 v2

 

Pure Green Remedies

 Welkom bij Pure Green Remedies. Hier vind je informatie over gezondheid, schoonheid en remedies.

 

 

  instagram klein official pinterest logo tile 300x300

Contact

Heb je na het bekijken van deze website nog vragen? Neem dan contact op via het contactformulier of stuur een e-mail naar het onderstaande adres.

info@puregreenremedies.nl